Zapraszamy od poniedziałku do czwartku: 17:00 - 22:00, w piątek: 17:00 - 23:00, w sobotę: 13:00 - 23:00, w niedzielę: 13:00-22:00
Zapraszamy od poniedziałku do czwartku: 17:00 - 22:00, w piątek: 17:00 - 23:00, w sobotę: 13:00 - 23:00, w niedzielę: 13:00-22:00

__  Steki  __

T-BONE FIORENTINA

T-Bone Fiorentina – pora na toskańskie steki

Toskania to nie tylko słońce, wino i morze. Włoską kuchnię zna i kocha cały świat – nie sposób pominąć podbijającego podniebienie produktu, jakim jest stek T-Bone, czyli polędwica i rostbef w uścisku z kością. W czym tkwi jego absolutny fenomen?

Steki nie tylko z Ameryki

W gastronomii stereotypowe pierwszeństwo w kwestii steków w wersji rare, medium czy well-done przypisuje się Amerykanom. Otóż steki T-Bone to również specjalność kuchni toskańskiej. Wyjątkowy smak i aromat mięsa to rezultat wysokiej jakości cięcia, które obejmuje również kość, a także procesu znanego powszechnie jako „frollatura”, trwającego zazwyczaj około 60 dni. Za kruchość i miękkość mięsa odpowiada właśnie frollatura.

Nie od dziś wiadomo, że we włoskim menu najpopularniejszymi daniami są pasty, pizze, panini i panzanelle w towarzystwie lampki wybornego chianti. Jednak kulinarną gwiazdkę konsumenci zdecydowanie i zgodnie przyznają stekom T-Bone Fiorentina.

T-Bone Fiorentina, czyli steki na 5

Jak powstają słynne toskańskie steki? Receptą na udane danie jest nieprzeciętne mięso wołowe – chianina, należące do najstarszych ras bydła na świecie, hodowane w dolinie Val di Chiana. Sezonowane minimum 45 dni, dojrzewające na sucho, smażone najczęściej na ruszcie na węglu drzewnym, dostarczające niezapomnianych wrażeń smakowych.

Steki T-Bone Fiorentina nie potrzebują specjalnych rekomendacji. To kulinarna klasa sama w sobie, w naszej restauracji z najwyższą precyzją staramy się oddać tradycyjny smak Toskanii do dyspozycji naszych gości. Najistotniejszym etapem przygotowywania steku T-Bone jest moment jego opiekania – Fiorentina z prawdziwego zdarzenia serwowana jest w wersji półkrwistej. Mięso powinno być soczyste w środku i miękkie.

Doskonały smak, świeżość, osobliwy charakter i nieporównywalna z żadną inną jakość mięsa z kością z młodej wołowiny sprawia, że nie gwarantujemy ciągłej dostępności dania. Poznań – ul. Wroniecka 24. Zapraszamy!